Lichamelijke klachten

Lichamelijke- en geestelijke klachten zijn nauw verbonden aan elkaar. Wat is de oorzaak en wat is het gevolg? Zijn er de psychologische en sociale factoren of zijn er de fysieke factoren?

Helaas wordt vaak erg laat in het ziekte proces gezocht naar een psychologische en sociale oorzaak aan de lichamelijke ongemakken en ziektes. Terwijl de combinatie van de reguliere zorg van de geneeskunde en de complementaire zorg waar Hypnotherapie onder valt veel positieve invloeden kunnen hebben op elkaar.

De darmen worden gezien als het tweede brein. Iedereen heeft ooit ‘vlinders in de buik” ervaren bij verliefdheid of krampen in de buik voor een presentatie. In de darmen kunnen negatieve gevoelens zoals verdriet, boosheid en schuld opgesloten worden. Die hebben invloed op het stress gehalte en dus op het immuunsysteem. Stress wordt bepaald door persoonlijke factoren (endogene stressoren) zoals gevoelens, gedragingen of patronen van de persoon zelf, waarbij karakter en coping van de persoon zelf een belangrijke rol speelt. Er zijn ook exogene stressoren. De stress word veroorzaakt door omstandigheden of reacties van buitenaf. Stress kan zich soms bijna onzichtbaar opbouwen. Door een teveel aan stress en opgekropte negatieve gevoelens kan het lichaam ziek worden.

Hypnotherapie gaat over hoe iemand het beste kan omgaan met zijn klachten en over wat de klachten iemand willen zeggen. Het kan zijn dat het lichaam de boodschap “rust” stuurt in het geval van een burn-out, “loslaten” in het geval van depressie of “rouwen” in het geval van buikklachten.

In Hypnotherapie worden met behulp van meerdere methoden en technieken gezocht naar de onderliggende problematieken waardoor de klachten en pijn verminderen of zelf verdwijnen. Hypnotherapie is een bewustwording.

Daarom is Hypnotherapie inzetbaar bij vele lichamelijke klachten zoals migraine, hoofdpijn, depressie, overgangsklachten, tinnitus, menstruatiepijn, buikklachten, restless legs, eczeem, nekklachten en schouderklachten en ook in het geval van lichamelijke klachten die we onvoldoende somatisch kunnen verklaren (SOLK). Te denken bijvoorbeeld aan Prikkelbare Darm Syndroom (PDS).
Steeds meer artsen adviseren Hypnotherapie als ondersteuning in het behandeling van ziektes zoals kanker, MS en dementie.

Hypnotherapie is luisteren naar je lichaam.