Therapeut

Laetitia Rabat - Hypnotherapeut Middenmeer

Laëtitia Rabat, Psychosociaal therapeut en Hypnotherapeut. Française (1973) en getrouwd met een Nederlandse boer, woont sinds 2003 in Nederland. Ik ben de trotse moeder van twee dochters, de jongste geadopteerd uit Haïti.

Na mijn opleiding en diverse werkzaamheden in de landbouw ben ik langzaam terug gegaan naar mijn eerste keuze: de zorg. Ik heb in diverse zorginstellingen gewerkt en heb ervaren dat zelfstandig onderneemster beter bij mij past. De vrijheid die ik daarmee ervaar helpt om mij verder te ontwikkelen.

In 2013 ben ik voor de eerste keer in aanraking gekomen met Hypnose tijdens een opleiding in Parijs. Een paar jaar later heb ik de stap genomen om eigen praktijk te starten.

Opleidingen

 • EMDR (Eye Movement Desensitisation & Reprocessing), BivT te Beverwijk, 2020;
 • De kracht van Ademen, Annette Weers, januari 2020;
 • Integrale psychosociale therapeut en Hypnotherapie, 3 jaar, Academie Hypnos te Bussum, 2019;
 • Mindfulness, toepassing en begeleiding, Academie Hypnos te Bussum, 2018;
 • Psychosociale Basiskennis (PSBK), 2017, 2018 en 2019;
 • Hypnotherapie en werken met kinderen, Academie Hypnos te Bussum, 2017;
 • Hypnotherapie, Formation à l’hypose Ericksonnienne, Carole Jehan in Parijs (Frankrijk), 2013;
 • Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH), Inholland te Alkmaar, 2006;
 • Regelmatig volg ik cursussen om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen op mijn vakgebied.

Extract van mijn scriptie

Als moederliefde niet vanzelf gaat
Hypnotherapie & Moederliefde
Op welke wijze kan hypnotherapie een moeder helpen op weg naar een ontspannen, begripvolle en vertrouwde relatie met haar kind.

“Internet staat vol met tips voor jonge moeders die zich afvragen of zij goede moeders zijn en of de band met hun adoptie- of biologisch kind(eren) goed is. Tips zoals: aanraken, praten met jouw kind, oogcontact en lachen naar jouw kind. Tips om het gedrag van de moeder te veranderen en op deze manier de hechting moeder-kind een duwtje in de rug te geven. Het advies is in het algemeen dat moeders zich geen zorgen hoeven te maken. Een dergelijke band heeft nu eenmaal tijd nodig om te groeien. Mama, wees geduldig en lief voor jezelf en voor jouw kind.

Maar wat als na verloop van tijd, soms na 1 jaar, soms nog langer, de moeder voelt dat de band met haar kind nog steeds niet is wat zij graag zou willen ervaren of erger, dat de band er niet is?

De meeste vrouwen die zich in deze situatie bevinden kampen met gevoelens van schaamte en schuld. Zij hebben het gevoel dat zij er alleen voor staan en durven zelfs hun partner of naaste familie en vrienden niet in vertrouwen te nemen.

Het is begrijpelijk als je de reacties leest op het verhaal van Manon2. Zij durft eindelijk via een tijdschrift anoniem haar verhaal te vertellen. Zij krijgt de volgende meningen van de lezers te horen: Dit verhaal lees ik vol afschuw!en Wat een verschrikkelijke moeder ben jij! Ook zijn er goede en minder goed bedoelde adviezen: Ga lekker alleen van je leven genieten en verpest het leven van dit kind niet door zo te leven en Werk aan jezelf!!! Gelukkig zijn er ook mensen die begripvol reageren. De reacties zijn vaak onvoorspelbaar en veroordelend.”

Wat is de oorzaak van het uitblijven van het moedergevoel?

“Een moeizame geboorte, de medische problemen van je baby, jouw baby die noodgedwongen in een couveuse of intensive care is komen te liggen? Zijn de hormonen de boosdoeners? Of heeft het te maken met een traumatische ervaring van de moeder? Is het een opvoedingsstijl? Heeft het te maken met de relatie van de moeder met haar partner of met een ander kind uit het gezin? Of juist het feit dat moeder er alleen voor staat? Is het een kwestie van niet vervulde verwachtingen? Misschien is het ook een combinatie van meerdere oorzaken. Omdat elke moeder uniek is evenals ieder kind, is er ook niet één standaard uitleg.”

Voor Anthony Madrid is het nooit te laat voor de moeder om een band met haar kind te vormen. Hij stelt: “Wanneer er hechtingsproblemen bestaan, is er altijd een oorzaak, nooit is het de schuld van de moeder”.

Ervaringen

De therapeut was professioneel en er was een fijne ontspannen sfeer. Doel behaald. Ga zo door, je bent een fijne therapeut.

 • L , relatie met kind –

De therapie voldeed aan mijn verwachtingen en meer dan dat zelfs. Soms kwam ik naar de therapie met het idee: zou niet weten wat ik nu nog zou willen bespreken. En heel bijzonder, maar dan kwamen er weer zulke mooie inzichten naar boven!

Je deed het hartstikke goed!!

 • A , relatie met kind –

Een hele fijne ervaring om zo met een heel thema bezig te zijn. En een hele fijne therapeut.

Door haar open houding en de ontspannen sfeer die zij creëert, durf je bij Laetitia met dit beladen onderwerp aan de slag te gaan. Ik besefte niet hoe zwaar sommige ervaringen en emoties nog op mij drukten totdat ik ze kwijt was. Je merkt dagelijks het positieve effect in de omgang met je kind.

Ga zo verder en maak deze aanpak breder bekend!

 • M , relatie met kind –

De therapie voldeed zeker aan mijn verwachtingen! Meer dan dat zelfs, omdat je me zo veel tips en handvatten hebt gegeven, waar ik echt iets mee kan.

Ik heb jou ervaren als een zeer goed benaderbaar persoon en een fantastisch luisterend oor. Er zijn maar weinig mensen die zo goed kunnen luisteren. En je bent ook nog eens gezellig, waardoor het niet te formeel wordt.

 • I, relatie met kind –